Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa

  • kilpirauhanen

Kilpirauhasen vajaatoiminta on varsin yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa muun muassa väsymystä. 

Niin pieni, mutta välttämätön. 15–25-grammainen kilpirauhanen sijaitsee kaulakuopan tuntumassa ja säätelee aineenvaihduntaamme. Kilpirauhasen vajaatoiminta, hypotyreoosi, voi aiheuttaa muun muassa väsymystä, aikaansaamattomuutta, ihon kuivumista, hiustenlähtöä, palelua tai painonnousua. Koska oireet liittyvät muihinkin sairauksiin, vajaatoimintaepäily on tutkittava huolella. Elinikäistä lääkitystä ei pidä aloittaa hatarin perustein.

Epäily varmistuu verikokeella. Kilpirauhasen toimintaa säätelevän TSH-hormonin tasoa pidetään parhaana mittarina. Jos se on normaali, syytä oireisiin etsitään ensisijaisesti muualta. Jos TSH-arvo hätyyttelee ylärajaa eikä muista sairauksista ole selitykseksi, voidaan mitata T4-hormonin ja erityistapauksissa myös T3-hormonin taso.

Vajaatoimintaan on helppo ja halpa lääke: tyroksiini. Jos se ei auta, saatetaan harkita T3-hormonihoitoa.
Tutkimusten mukaan jopa 7,5 prosenttia naisista ja 2,8 prosenttia miehistä kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kilpirauhasen liikatoiminta, hypertyreoosi, on harvinaisempi vaiva. Liikatoimintaa on jopa 2 prosentilla naisista ja 0,2 prosentilla miehistä. Liikatoiminnan oireita voivat olla esimerkiksi hikoilu, käsien vapina ja painonlasku. Elimistö käy ikään kuin ylikierroksilla. Ylitoimintaa hoidetaan hormonitoimintaa salpaavilla lääkkeillä, radiojodihoidolla tai leikkauksella

Jos oman kilpirauhasen toiminta mietityttää, se kannattaa tutkia. Yleisiä seulontatutkimuksia ei sen sijaan pidetä järkevinä.

 

Asiantuntijana endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Anna-Mari Koski, 
Terveystalo Jyväskylä

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje