Haima on tärkeä elin ruoansulatukselle

  • 0516_anatomia

15 sentin kokoinen haima erittää vereen täkeää insuliinia ja auttaa ruoansulatusta tuottamalla tärkeitä entsyymejä.

Haima sijaitsee vatsaontelossa mahalaukun alapuolella. Haiman häntä sijaitsee pernan takana, mikä tekee sen vaikeaksi nähtäväksi ultraäänitutkimuksessa.

Haimalla on avoeritteinen rooli, eli se auttaa ruoansulatusta erittämällä tärkeitä entsyymejä, jotka pilkkovat nauttimiamme hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja sellaiseen muotoon, jossa ne pystyvät imeytymään elimistöömme. Esimerkiksi jatkuvan ripulin tai vitamiinien imeytymishäiriön taustalla voi olla haimatulehdus tai haimassa sijaitseva kasvain.

Sisäeritteisessä roolissaan haima erittää vereen hormoneja, joista tärkeimpiä ovat insuliini ja glukagoni. Insuliini edistää sokerin käyttöä lihaksissa, glukagoni auttaa maksan varastoimia sokereita elimistön käyttöön. Näiden kahden hormonin avulla säädellään verensokeria.

Jos haimasta puuttuu insuliinia erittäviä soluja, on seurauksena ykköstyypin diabetes, jossa keho ei pysty käyttämään sokereita. Kakkostyypin diabeteksessa haima erittää kyllä insuliinia, mutta ei tarpeeksi, tai kudosten solut ovat tavallaan tulleet kuuroiksi sen vaikutukselle. Tällöin kudosten toiminta vastustaa insuliinin vaikutusta, jolloin puhutaan insuliiniresistenssistä.

Normaali paino, monipuolinen ruokavalio ja maltillinen alkoholin käyttö edistävät haiman hyvinvointia.

Faktoja 

  • Haima on noin 15 cm pitkä ja painaa noin 150 g.
  • Rakenne on höttöinen, minkä vuoksi syöpäsolut leviävät haimassa nopeasti.

Asiantuntijana sisätautilääkäri Joni Suomi, Terveystalo

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje