Voiko maidon vaihtaa kasvijuomaan?

  • kasvimaito

Voiko maidon huoletta vaihtaa uusiin maidon korvikkeisiin, esimerkiksi kaura-, soija- tai mantelimaitoon, ruokavalion ravintoarvojen kärsimättä? Onko väliä, mitä korviketta käyttää mihinkin tarkoitukseen?

Kasvipohjaiset, maitotuotteita korvaavat juomat tuovat monipuolisuutta ruokavalioon. Vegaanit, maitoallergiset ja maidosta vatsavaivoja saavat ihmiset pystyvät käyttämään kasvijuomia ruokavaliossaan.

Kasvijuoman ravintosisältö vaihtelee riippuen mistä raaka-aineista se on valmistettu ja onko sitä täydennetty ravintoaineilla. Koko väestölle suunnattujen suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan maidon, jogurtin, kerman ja muut maitotuotteet voi suoraan korvata kasvipohjaisilla monipuolisesti täydennetyillä vaihtoehdoilla, jotka sisältävät kalsiumia, B2-, B12- ja D-vitamiineja, mutta eivät sokeria. Huomaathan, että luomutuotteisiin ei lisätä ravintoaineita.

Aktiivisesti liikkuvan tai painoaan pudottavan kannattaa suosia soijajuomaa, koska se sisältää proteiinia selvästi enemmän kuin muut kasvijuomat. Siinä on proteiinia reilu kolme grammaa desilitrassa, mikä on saman verran kuin lehmänmaidossa. Myös kalsium-, B2-, B12- ja D-vitamiinimäärältään soijajuoma vastaa lehmänmaitoa.

Muissa kasvijuomissa proteiinia on alle puoli grammaa desilitrassa. Rasvaa soijajuomassa on noin kaksi, kaurajuomassa yksi ja kookosjuomassa yli 20 prosenttia. Kookosjuoman rasva on kovaa rasvaa, joka ei ole terveyden kannalta kovin suotuisaa. Muiden kasvijuomien rasva on hyvälaatuista, eli niissä on runsaasti tyydyttymätöntä pehmeää rasvaa. Kaurajuoman hiilihydraatit sisältävät beetaglukaani-kuitua, joka auttaa laskemaan kolesterolia. Riittävän määrän beetaglukaania saa esimerkiksi parista lasillisesta kaurajuomaa ja lautasellisesta kaurapuuroa.

Maitokahvin ystäville kasvijuomien valikoimasta löytyy hyvin vaahtoutuvia versioita. Ne eivät juoksetu lämpimiin ruokiin ja juomiin sekoitettaessa.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje