Totuus margariineista

  • margariini

Uskaltaako erilaisia margariineja käyttää vai onko niissä yhä esimerkiksi pelättyjä transrasvoja? Ravitsemusterapeutti Kaisa Pulkkinen vastaa.

Lukijamme kysyy: "Mikä on totuus margariineista? Niiden laatu askarruttaa minua: uskaltaako erilaisia margariineja käyttää vai onko niissä yhä esimerkiksi pelättyjä transrasvoja?"

Margariini on leivälle, paistamiseen ja leivontaan sopiva rasva, joka koostuu 30–80-prosenttisesti kasviöljystä, vedestä ja emulgointiaineesta. Lisäksi margariiniin voidaan lisätä A-, D- ja E-vitamiinia, maitoproteiinia, suolaa, värejä, aromeja sekä kolesterolia alentavia stanoli- tai steroliestereitä.

Sydäntautien riskiä lisääviä transrasvoja käytettiin margariineissa vielä 1990-luvun puolivälissä. Nykyisin uusien valmistusmenetelmien ansiosta transrasvapitoisuudet ovat pieniä, eikä niillä ole terveydellistä merkitystä. Margariinissa on vähemmän transrasvaa kuin voissa.

Kasviöljypohjainen margariini on yksi keino lisätä tyydyttymättömän eli pehmeän rasvan saantia. Pehmeä rasva edistää sydän- ja verisuoniterveyttä kokonaiskolesterolin ja HDL:n eli hyvän kolesterolin suhdetta parantamalla.

Kevytlevitteiden rasvakoostumus on usein huonompi kuin rasvaisempien margariinien. Kookosöljy ja palmuöljy ovat kasviöljyjä, mutta ne sisältävät pääasiassa tyydyttyneitä, kovia rasvoja, jotka nostavat veren kolesterolia. Siksi niitä kannattaa käyttää maltilla. Margariineista parhaiten pehmeän rasvan ja välttämättömien rasvahappojen saantia turvaa levite, jossa on vähintään 60 prosenttia rasvaa.

Mielikuvat ruoan puhtaudesta ja luonnollisuudesta vaikuttavat usein ostospäätöksiin. Voi nähdään luonnollisena, margariini teollisena elintarvikkeena. Voi mahtuu kyllä terveelliseen ruokavalioon, kunhan rasvojen päivittäinen käyttö perustuu pääosin pehmeisiin rasvoihin.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys! Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa. Lähetä kysymyksesi postikortilla osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet, PL 410, 00811 Helsinki.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje