Sokeri: Vaarallista terveydelle vai ei?

  • AA0318_syo_hyvin

Miksi sokeria pidetään niin vaarallisena? Miten sitä voisi vähentää omasta ruokavaliosta; sitähän löytyy tuoteselosteista hyvin usein?

Runsas sokerin saanti voi vahingoittaa hampaita ja haitata elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Maksa ja haima ovat kovilla, kun syöt tai juot paljon sokeria. Joillakin ihmisillä runsassokerinen ruokavalio voi selittää lihomista, sillä sokerissa on vain energiaa, mutta ei muita ravintoaineita. 

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan lisätyn sokerin osuus päivän energiasta tulisi olla enintään kymmenen prosenttia eli noin 50 grammaa. Tuoteselosteissa ilmoitetaan kokonaissokerimäärä sadassa grammassa tuotetta. Tähän sisältyy sekä tuotteen luontainen että lisätty sokeri. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sokereita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta. Luontaisesti sokereita sisältävät maito, marjat ja hedelmät.

Lue edelleen tarkkaan tuoteselosteita ja vertaile eri tuotteita, jotta osaat valita välipaloista vähempisokerisia, sokeroimattomia tai kokonaan maustamattomia vaihtoehtoja. Kokeile korvata mehu paremmin täyttävillä ja ravitsevilla hedelmillä ja marjoilla. Kahvin tai teen voi nopeasti oppia nauttimaan ilman sokerilla makeutusta. Tumma suklaa voi tyydyttää makeanhimon karkkeja pienemmällä annoksella. Leivonnaisten sokeripitoisuuteen vaikutat parhaiten leipomalla itse.

Myös sokeripitoisia ruokia voi toki syödä kohtuudella ja osana monipuolista ruokavaliota. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei nimittäin tee ruokavaliosta täysin epäterveellistä tai terveellistä.

Lue lisää:

Vältä sokeria

Ikääntynyt, saatko liikaa sokeria?

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys!

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys! Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa, ja vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla osoitteessa Avainapteekit.fi. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje