Prosessoitu ruoka: hyvä vai huono juttu?

  • prosessoitu_ruoka

Mitä tarkoitetaan prosessoidulla ruoalla? Olisiko sellaista hyvä vältellä, jos haluaa pitää ruokavalionsa mahdollisimman terveellisenä?

Teollisesti valmistetun ruokatuotteen tai -annoksen tulee säilyä moitteettomana koko pakkauksen myyntiajan lupaaman ajan. Elintarvikkeen säilyvyyden tai houkuttelevan maun ja rakenteen aikaansaamiseksi raaka-aineet vaativat prosessointia eli teollista ruoanvalmistusta.

Prosessointi ei aina tarkoita, että ruoka olisi ravitsemuksellisesti huonolaatuista. Esimerkiksi margariinin valmistus kasviöljystä vaatii useampia prosessoinnin vaiheita kuin maidon kirnuaminen voiksi. Silti vähäisempi prosessointi ei tee voin kovasta eläinrasvasta terveellistä.

Teollisessa tuotteenvalmistuksessa tarvitaan toisinaan apuaineita. Esimerkiksi emulsion aikaansaanti onnistuu kotikeittiössä kananmunia vatkaamalla, mutta teollisuudessa apuna pitää käyttää emulgointiaineita. Elimistö ei silti tunnista, onko lesitiini peräisin kananmunasta vai E-koodista. Lihavalmisteista, kuten makkaroista ja lihaleikkeleistä löytyy vaihtoehtoja, joissa suolan määrää on vähennetty tai joiden valmistuksessa ei ole käytetty fosforia sisältäviä lisäaineita.

Prosessoidun ruoan välttely ei ole tarpeen. Prosessointi mahdollistaa laajan laktoosittomien, gluteenittomien tai maidottomien tuotteiden valikoiman, millä on iso merkitys ihmisille, jotka eivät voi terveyssyistä käyttää tavanomaisia elintarvikkeita.

Nykyaikainen ruoantuotanto luo kuluttajille mahdollisuuden valmistaa nopeita arkiruokia. Viikonloppuisin voi sitten ajan kanssa kuoria ja pilkkoa vihanneksia, haudutella uuniruokaa ja vaikkapa leipoa piirakkaa itse poimituista marjoista.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys!

Ravitsemusterapeuttimme Kaisa Pulkkinen vastaa niihin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet, PL 410, 00811 Helsinki.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje