Pähkinät, terveelliset energiapommit

  • AA0218_syo_hyvin

Kuinka paljon on hyvä syödä pähkinöitä? Ja minkälaisia laatuja kannattaisi suosia, jotta pähkinöiden terveysvaikutus olisi mahdollisimman hyvä?

Pähkinät ovat terveellisiä energiapommeja. Niissä on pienessä koossa runsaasti pehmeää rasvaa, proteiineja, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Osana monipuolista ruokavaliota ne suojaavat ja edistävät terveyttä monin tavoin. Etenkin aivot ja sydän kiittävät.

Paljonko pähkinöitä tulisi syödä päivässä?

On hyvä huomioida, että pähkinöissä on reilusti energiaa. Sadassa grammassa pähkinöitä on yhtä paljon kilokaloreita kuin suklaassa.
Tutkimukset osoittavat, että kohtuullisesti nautittuna pähkinät suojaavat lihavuudelta. Ne pitävät hyvin nälkää loitolla ja verensokerin tasaisena. Ravitsemussuositukset opastavat syömään pähkinöitä tai siemeniä noin kaksi ruokalusikallista päivässä.

Pähkinät maistuvat sellaisenaan, jogurtin kera tai leivonnaisiin leivottuna. Ne myös tuovat moniin salaatteihin makua ja rakennetta.

Minkä pähkinän valitsisin?

Saksanpähkinä on rasvahappokoostumukseltaan ainutlaatuinen. Se on ainoa pähkinä, joka sisältää runsaasti ihmiselle välttämätöntä, omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Pekaani-, hassel- ja pistaasipähkinöillä on hyvä kolesterolia alentava vaikutus. Parapähkinät sisältävät muita pähkinöitä selkeästi enemmän seleeniä. Ravintoaineiden monipuolisen saannin kannalta eri pähkinöiden sekoitus on paras valinta.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys! Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa, ja vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla osoitteessa Avainapteekit.fi. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki.
Lue lisää:

Saksanpähkinä, pähkinöistä terveellisin

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje