Mäti koristaa talvikauden ruokapöydän

  • mati

Mäti sopii ruokahalun herättäväksi alkupalaksi tai ylelliseksi lisäkkeeksi.

Mausta suolalla

Miedosti suolattu tuore mäti maistuu blinien tai leivän kera. Mäti sopii myös aasialaisiin ruokiin ja uuniperunan täytteeksi. Siitä voi tehdä pyöryköitä, muhennosta, hyytelöitä tai kylmiä kastikkeita. Muikun mäti on hienojakoista ja keltaista. Kirjolohen mäti on isorakeista ja oranssinpunaista.

Valitse kauden mätiä

Parhaimmillaan mäti on pari viikkoa ennen kalan kutuaikaa. Tuoreen muikun ja siian mädin sesonkiaika on syksyllä, kirjolohen loppuvuodesta, mateen keskitalvella ja hauen keväällä.

Näin säilytät mädin oikein

Mäti on herkkä pilaantumaan. Tuore mäti säilyy + 3 asteessa tai kylmemmässä kolme vuorokautta. Pakaste- ja säilykemätiä on tarjolla ympäri vuoden. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa ja nautitaan mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Jos hauen, ahvenen, kiisken tai mateen mäti halutaan nauttia kypsentämättömänä, se tulee pakastaa ainakin vuorokaudeksi lapamatotartunnan estämiseksi.

100 grammaa sisältää:

  • proteiinia 19,8 g
  • energiaa 147 kcal
  • B12-vitamiinia 9,5 μg
  • kolesterolia 409 mg

Mädissä on runsaasti kolesterolia, mutta kohtuullisesti syötynä kolesterolipitoisuus ei nouse liian korkeaksi.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje