Lautaselle arvostettua hirvenlihaa

  • hirven_liha_ravinto

Verrattuna kasvatetun eläimen lihaan hirvenliha on vähärasvaisempaa, ja myös sen rasvahappokoostumus parempi.

Taloudellisesti tärkeimmän riistaeläimemme liha on arvostettua ruokaa. Säädellyllä metsästyksellä pyritään pitämään hirvikanta elinvoimaisena, mutta myös metsätalous- ja liikennevahingot kohtuullisina.

Suomalaisten kuluttamasta lihasta hirvenlihan osuus on pari prosenttia. Kaupoissa on tarjolla hirvenlihaa vain vähän. Usein saalis jaetaan metsästäjien ja heidän lähipiirinsä kesken, sillä moni metsästäjä ei pidä myynnistä saatavaa hyötyä riittävänä.

Verrattuna kasvatetun eläimen lihaan hirvenliha on vähärasvaisempaa, koska metsän eläimet liikkuvat paljon. Myös rasvahappokoostumus on hirvenlihassa parempi kuin kasvatetuilla eläimillä. Hirvenlihassa on myös sinkkiä ja seleeniä enemmän kuin naudanlihassa.

Käytä hirvenlihaa näin:

Pakastettu hirvenliha kannattaa käyttää ennen seuraavaa metsästyskautta, sillä lihan laatu alkaa huonontua noin kahdeksan kuukauden pakastuksen jälkeen. Riistaksi hirvenliha on miedohkon makuista. Murea liha maistuu hyvin käristyksenä, patana, makkarana sekä lämmin- ja kylmäsavupaistina.  Kelpo ruokaa saa myös vasan sisäelimistä, kuten maksasta, kielestä ja munuaisista. Lihan lisukkeiksi sopivat sienet, marjat, juurekset ja yrtit. Fileetä, ulko-, sisä- ja paahtopaistia ei kannata kypsentää liikaa, jottei hirvenlihan mureus ja mehukkuus katoa. Korosta hirvenlihan makua niillä aineksilla, jotka luonnollisesti kuuluvat riistan elinympäristöön: sienillä ja marjoilla.

100 grammaa sisältää:

  • Tyydyttynyttä rasvaa 0,7 g
  • Energiaa 112 kcal
  • Proteiinia 21,1 g
  • Rasvaa 3 g

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje