Kolesteroliarvot ja ruoka

  • 0216_syohyvin

Haluaa kolesteroliarvoni alhaisemmiksi. MInkälaista ruokavaliota kannattaa suosia ja mitä ruokia vältellä?

MInkälaista ruokavaliota kannattaa suosia ja mitä ruokia vältellä, jos haluaa kolesteroliarvonsa alhaisemmaksi? Minulla on kolesteroli 5,3. HDL-arvoni on 2,16 ja LDL 2,9.

Keho tarvitsee kolesterolia solujen rakennusaineena sekä rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä helpottavien sappihappojen muodostamiseen.

Terveillä ihmisillä hyvää valtimoterveyttä edistää kolesteroli, joka on alle 5 mmol/l ja LDL alle 3 mmol/l, mutta valtimotautiriskipotilailla hoitotavoitearvot ovat tätä tiukemmat. Korkea LDL voi aiheuttaa valtimoita ahtauttavia kolesteroliplakkeja.

LDL on hiukkanen, joka luovuttaa kolesterolia sitä tarvitseville kudoksille. HDL:stä puhutaan hyvänä kolesterolina, koska HDL-hiukkaset kuljettavat ylimääräistä kolesterolia maksan kautta pois kehosta.

Kolesteroliarvojen kannalta hyödyllisintä on vähentää ruokavalion kovien rasvojen kuormaa ja valita tilalle pehmeitä rasvoja. Esimerkiksi maito- ja lihatuotteet kannattaa ostaa vähärasvaisina. Herkkuhetkinä pulla on kovan rasvan kuormaltaan parempi valinta kuin viineri. Sopiva päivittäinen kokonaismäärä pehmeää rasvaa on naisilla noin 6 tl ja miehillä noin 8 tl kasviöljyä. Hyvän HDL:n arvoa nostavat liikunta ja vyötärön kaventaminen.

Vähennä siis esimerkiksi rasvaisen naudan tai sian lihan määrää ja lisää kalan, kasvisten, marjojen ja hedelmien määrää ruokavaliossasi.

Laboratoriokokeiden uusiminen 3–6 kuukauden kuluttua kertoo, miten ruokavalio on tehonnut. Jos kolesterolitavoite ei toteudu ruokavaliomuutoksista huolimatta, voi lääkäri arvioida lääkehoidon tarpeen.

 

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys! 
Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa, ja vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla osoitteessa Avainapteekit.fi. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet Dialogi Oy, PL 410, 00811 Helsinki.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje