Haittaako vaihteleva ruokailurytmi?

  • ruokavali

Päiväni ovat hyvin vaihtelevia, enkä aina pysty noudattamaan säännöllistä ruokailurytmiä. Onko pitkästä, vaikkapa yli kuuden tunnin mittaisesta ruokavälistä terveydellistä haittaa?

Ihminen voi pärjätä pitkilläkin ruokaväleillä ilman, että elimistö kärsii. Jos kuitenkin tunnet itsesi väsyneeksi, kovin nälkäiseksi tai keskittyminen on vaikeaa, voit pohtia johtuuko olo pitkästä ruokavälistä. Myös tunnesyömisen, hallitsemattoman syömisen, makeanhimon ja ilta-aikaisen napostelun taustalta voi löytyä epätasainen ateriarytmi.

Pitkän ateriavälin haitat

Yli kuuden tunnin ateriavälit voivat hidastaa aineenvaihduntaa. Monesti keho toimii parhaiten, kun se saa tasaisesti energiaa päivän aikana. Sekä päivä-, yö- että vuorotyötä tekevillä hyvä ateriaväli on 3–5 tuntia. Tällöin ruoansulatuselimistö ehtii sulatella juuri syödyn aterian ja saa levätä ennen seuraavaa ruokailua.

Tasaisen syömisen edut

Tasainen syöminen auttaa nauttimaan sopivan kokoisia ruoka-annoksia ja helpottaa herkkävatsaisilla suoliston oireita. Syödyn ruoan pilkkominen kiihdyttää aineenvaihduntaa noin 10 prosenttia. Tasaisesti syömällä tämän hyödyn saa useasti, mikä on eduksi painonhallinnassa.

Sitä, syötkö tarpeeksi tasaisesti, voit arvioida tuntemuksistasi. Tasainen ateriarytmi perustuu ajatukseen, että riittävä ateria pitää kylläisenä ilman syömistarvetta tai ylimääräistä napostelua seuraavaan ateriaan asti. Seuraava syömishetki ajoittuu hetkeen, jolloin uusi nälkä vasta nostaa päätään eli vatsa kurnahtaa, mutta et vielä tunne kiirettä päästä syömään.

Yli kuuden tunnin ateriaväleistä ei siis välttämättä ole terveydellistä haittaa, mutta suurimman osan ihmisistä tiedetään hyötyvän tiheämmästä ateriarytmistä.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys!

Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa kysymyksiin Apoteekissa. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Apoteekki/Kaisa, A-lehdet, PL 410, 00811 Helsinki.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje