Vatsaoireita lääkkeiden makeutusaineista?

  • apteekin hyllyltä

Olen hyvin herkkävatsainen. Lääkkeiden makeutusaineet aiheuttavat minulle oireita. Miksi lääkkeisiin lisätään makeutusaineita?

Lääkkeisiin lisätään makeutusaineita kasvattamaan käyttömukavuutta, peittämään lääkeaineen makua sekä ehkäisemään liian suuria annoksia. Makeutusaineilla on suurina määrinä laksatiivisia vaikutuksia, joten liian isot annoskoot aiheuttavat epämiellyttäviä vatsaoireita.
Hyvänmakuiset valmisteet nautitaan mielellään joka päivä ja ne ovat useimmiten helpommin annosteltavissa myös lapsille.

Tutuimpia esimerkiksi D-vitamiineissa käytettäviä makeutusaineita ovat sorbitoli (E420) ja hammasystävällinen ksylitoli (E967).

Makeutusaineiden määrä annosta kohden on hyvin pieni, joten päivittäisen suositellun annoksen nauttiminen on täysin turvallista. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville, herkkävatsaisille ja vauvoille pienetkin määrät makeutusaineita voivat kuitenkin aiheuttaa vatsaoireita, kuten vatsan ääntelyä, turvotusta, kipua ja lievää ripulia. Makeutusaineita tai purutabletteja vältteleville löytyy vaihtoehdoksi valmisteesta riippuen nieltäviä neutraalin makuisia tabletteja ja kapseleita sekä makeuttamattomia tippoja ja suihkeita.

Täsmätuote

  • Minisun Oliiviöljy 50 mikrog, 200 tabl., 25,80 € (486,79 €/kg)

Lue lisää:

Miksi ravintolisät sisältävät ksylitolia?

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje