Miten eroon ummetuksesta?

  • apteekin hyllyltä

Miten pääsisin eroon ummetuksesta?

Ummetuksen syyt liittyvät usein elintapoihin. Riittämätön kuitujen saanti ravinnosta, vähäinen nesteen nauttiminen, liikunnan vähyys sekä ulostamistarpeen laiminlyönti johtavat helposti ulostamiskertojen harvenemiseen ja ulostamisvaikeuksiin. Joihinkin sairauksiin liittyy lisäoireena ummetus. Myös jotkut lääkkeet aiheuttavat ummetusta.

Kuitujen saantia olisi hyvä lisätä, sillä kuidut lisäävät ja pehmentävät ulostemassaa ja nopeuttavat sen kulkua. Hyviä kuidun lähteitä ovat vihannekset, juurekset ja kokojyväviljatuotteet sekä hedelmistä varsinkin luumut ja viikunat. Lisänä voi käyttää apteekin kuituvalmisteita. Nestettä tulee nauttia riittävästi, noin kaksi litraa päivässä.

Laktuloosivalmisteet ovat turvallisia pitkäaikaisessakin käytössä. Ne lisäävät suolen sisällä olevan nesteen määrää, pehmentävät ulostemassaa ja lyhentävät sen läpikulkuaikaa. Makrogolivalmisteet ovat laktuloosia tehokkaampia ja aiheuttavat vähemmän ilmavaivoja. Niitä kannattaa käyttää säännöllisesti 2–3 kertaa vuorokaudessa vasteen mukaan.

Nopeammin vaikuttavia ummetuslääkkeitä ovat bisakodyyli ja natriumpikosulfaatti. Ne lisäävät suolen liikehdintää ja pidättävät vettä suolessa. Näin uloste pehmenee ja suolen toiminta nopeutuu. Valmisteiden vaikutus alkaa yleensä 6–12 tunnin kuluttua, joten niitä otetaan iltaisin. Niitä suositellaan tilapäiseen käyttöön hankalassa ummetuksessa.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje