Milloin tarvitsee rautalisää?

  • apteekin hyllyltä

Milloin tarvitaan rautalisää? Riittääkö hemoglobiiniarvo kertomaan tarpeesta?

Rauta on veren hemoglobiinin rakenneosa ja osallistuu hapenkuljetukseen. Eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvikunnan ei-hemirauta. Rautaa saadaan lihasta, sisäelimistä ja täysjyväviljasta. Samanaikaisesti nautittu C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, ja imeytymistä estävät samanaikaisesti nautittu tee, kahvi ja maitotuotteet.

Raudanpuute ilmenee anemiana matalan hemoglobiinin seurauksena. Joka viides nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä raudanpuutteesta. Rautaa puuttuu eniten ennen vaihdevuosia ja raskauden 12. viikon jälkeen. Runsaat kuukautiset ja yksipuolinen ravinto voivat laskea hemoglobiiniarvoa. Matalan hemoglobiiniarvon syy on aina selvitettävä terveydenhuollossa. Nopea hemoglobiiniarvon lasku voi johtua esimerkiksi suoliston verenvuodosta.

Todetun raudanpuutteen korjaamiseksi on tärkeä käyttää rautalisää riittävän kauan, jotta rautavarastot täyttyvät. Alhaisten hemoglobiiniarvojen korjaamiseksi tarvitaan yleensä 2–3 kuukauden säännöllistä rautalisää rautapitoisen ravinnon lisäksi.
Kun anemia todetaan hemoglobiinikokeessa, rautavarastot ovat jo lopussa. Jotta elimistön rautavarastot eivät pääsisi hupenemaan varkain anemiaan asti, verestä pitäisi mitata ferritiiniä eli varastoraudan määrää.

Lue lisää aiheesta

Anemia: tavallisimmat oireet

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje