Mihin B12-vitamiinia tarvitaan?

  • apteekin hyllyltä

Miksi B12-vitamiinia on tärkeää saada? Miksi B12-ravintolisässä on foolihappoa mukana?

Ihmisen solut tarvitsevat B12-vitamiinia ja foolihappoa DNA:n valmistukseen, B12- vitamiinia myös rasva-happoaineenvaihduntaan. Puute aiheuttaa haitallisia muutoksia punasoluihin ja muihin vilkkaasti jakautuviin soluihin. Seurauksena on anemiaa ja hermoston oireita, kuten lihasheikkoutta ja tuntohäiriöitä.

B12-vitamiinia saadaan maksasta sekä liha- ja maitotuotteista, joten tiukkaa vegaaniruokavaliota noudattavat voivat kärsiä B12-vitamiinin puutteesta. Puutos yleistyy iän karttuessa, koska imeytyminen suolistosta heikkenee. B12-vitamiinia suositellaan mahalaukun ja ohutsuolen leikkausten jälkeen tai jos käytössä on lääkkeitä, jotka vaikuttavat elimistön kykyyn hyödyntää B12-vitamiinia. Tällaisia lääkkeitä ovat esim. diabeteslääke metformiini ja mahahapon eritystä vähentävät lääkkeet.

Foolihappoa ei ihmisen elimistö pysty itse tuottamaan, joten sitä on saatava ravinnosta. Foolihappoa on maksassa ja vihreissä kasviksissa, mutta kuumentaminen tuhoaa helposti sen. Raskaus ja imetys lisäävät foolihapon tarvetta. Monet lääkkeet, esimerkiksi epilepsialääkkeet ja metotreksaatti, voivat aiheuttaa foolihapon puutetta. Molempia vitamiineja on saatavilla erikseen. Koska sekä B12-vitamiinin että foolihapon puute aiheuttaa samankaltaisia oireita ja osittain niiden puute voi johtua samoista syistä, on järkevää, että niitä on saatavilla myös yhdistelmävalmisteena.

Täsmätuote:

  • AA0218_hylly_bethover
    Bethover B12 + foolihappo, 150 tabl., 29,90 € (622,92 €/kg)

Lue lisää:

Kenen pitäisi syödä B12-vitamiinia?

B-vitamiini

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje