Kuinka varautua hyönteisten pistojen aiheuttamiin ihoreaktioihin?

  • apteekin hyllyltä

Miten varautua mökillä hyönteistenpistojen aiheuttamiin ihoreaktioihin? Liian monta kertaa iho on tullut raavittua rikki, kun kutina on ollut kova.

Kesä tuo mukanaan paitsi ihanan lämmön ja auringon, myös hyönteiset. Parhaiten hyönteisten pistoja pystyy ennaltaehkäisemään ihoa peittävällä vaatetuksella ja hyönteiskarkotteella. Apteekin hyllyltä löytyy tehokkaita karkotteita lapsille ja aikuisille. Ne tehoavat hyttysten lisäksi usein myös paarmoihin ja punkkeihin.

Hyönteisten pistot ovat epämiellyttäviä ja lapsilla joskus myös kivuliaita, mutta yleensä eivät vaarallisia. Tavallisin reaktio on paikallinen ja aiheuttaa turvotusta, punoitusta, ärsytystä tai kutinaa.

Hoitona voidaan käyttää paikallista ihopuikkoa, jonka sisältämä antihistamiini rauhoittaa oireita. Hydrokortisonivoide on toinen hoitovaihtoehto. Ihon raapimista tulisi välttää, ettei pistospaikkaan kehity bakteeritulehdusta.

Jos tietää oleilevansa paikassa, jossa on paljon esimerkiksi hyttysiä, ja reagoi voimakkaasti pistoksiin, kannattaa varautua antihistamiinitableteilla, jotka lievittävät pistoksen aiheuttamaa allergista reaktiota.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje