Suojaudu puutiaisaivokuumetta vastaan

  • aa0218_addu_punkki_borrelioosi_ISO2

Puutiaiset esiintyvät Suomessa yhä laajemmalla alueella. Niiden levittämää aivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. 

Puutiaiset eli punkit ovat hädin tuskin havaittavia hämähäkkieläimiä, jotka lymyävät tiheässä aluskasvillisuudessa. Ihminen tai eläin ei usein edes huomaa, kun ne tarttuvat kiinni ja käyvät aterialle. Punkit tarvitsevat kehittyäkseen verta, jota ne imevät uhristaan imukärsällään. Punkkeja tapaa eniten Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla, erityisesti rannikolla. Viime vuosina ne ovat levinneet entistä laajemmille alueille myös Itä- ja Länsi-Suomessa. Aktiivisimmillaan punkit ovat huhtikuusta marraskuuhun.

Borreloosia hoidetaan antibiooteilla, rokotetta ei ole

Osa niistä levittää borrelioosia. Tartunnan huomaa useimmiten punaisesta renkaasta, joka muodostuu pureman ympärille. Borrelioosia hoidetaan antibiootein. Sitä vastaan ei ole rokotetta. Vuosittain borrelioosiin sairastuu Suomessa noin 2 000 ihmistä.

Puutiaiskuumeeseen on rokote, mutta ei hoitokeinoa

Punkit voivat levittää myös harvinaisempaa, mutta vakavaa puutiaisaivotulehdusta (TBE, Tick-Borne Encephalitis). Taudille ei ole hoitokeinoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Vuonna 2017 Suomessa sairastui puutiaisaivotulehdukseen 72 ihmistä. Rokottautumista puutiaisaivotulehdusta vastaan kannattaa harkita, jos liikkuu luonnossa alueilla, joilla TBE-virusta on todettu. Suojautuminen on hyvä pitää mielessä myös ulkomaille matkustettaessa, sillä puutiaisaivotulehdusta esiintyy laajoilla alueilla muun muassa Baltian maissa ja Keski-Euroopassa.

Miten rokottautua puutiaisaivotulehdusta vastaan?

  • Ota yhteyttä terveysasemaan tai yksityiseen lääkäriasemaan. 
  • Käy apteekissa lunastamassa resepti.
  • Varaa aika rokottautumiseen terveydenhoitajalta.

Muista ylläpitää rokotesuoja

Rokottautuminen puutiaisaivotulehdusta vastaan on kolmivaiheinen. Aloita suojautuminen mahdollisimman varhain. Ota ensimmäinen rokoteannos talvikuukausina, jotta sinulla olisi suoja kesällä. Ota toinen annos 1–3 kuukauden ja kolmas 5–12 kuukauden päästä. Suoja kestää vähintään 3 vuotta. On tärkeää muistaa noudattaa rokotusaikataulua, jotta hankittu suoja pysyisi yllä. Muista myös tehosteannokset.

Lisätietoa:

Riskialueista ja rokotusaikatauluista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolta

Aiheesta Punkkiklinikan sivuilta.

PfizerPP-TCJ-FIN-0110-08022018

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje