Suojaudu pneumokokkia vastaan

  • addu_pneumokokki

Paras tapa välttyä tartunnalta on käsien huolellinen peseminen. Yksi tapa on myös ottaa pneumokokkirokote.

Kun influenssakausi lähestyy, pneumokokkibakteerit ilmestyvät moneen kotiin. Flunssa-aikana pneumokokit jylläävät etenkin päiväkodeissa ja laitoksissa. Useilla terveillä ihmisillä on harmittomia pneumokokkeja nenänielussa, mutta sopivissa olosuhteissa ne voivat aiheuttaa tauteja, jotka vaativat jopa sairaalahoitoa.

Merkittävä taudinaiheuttaja pneumokokki on pikkulapsilla, iäkkäillä ja pitkäaikaissairailla. Lapsilla immuunivastustuskyky on vasta kehittymässä. Iäkkäiden ja esimerkiksi astmaa ja diabetesta sairastavien vastustuskyky on puolestaan heikentynyt. Pneumokokki voi aiheuttaa muun muassa keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja verenmyrkytyksen. Lapsilla se aiheuttaa kivuliaita korvatulehduksia.

Bakteerit tarttuvat pisaroina aivastuksen, yskimisen ja kosketuksen välityksellä. Flunssa-aikana pneumokokit jylläävät etenkin päiväkodeissa ja laitoksissa. Paras tapa välttyä ikävältä tartunnalta on pestä huolellisesti kädet ja noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Yksi tapa suojautua on rokottautuminen. Kutsumattomat pneumokokkivieraat pysyvät loitommalla rokottautumalla. Yli kaksivuotiaille riittää kerta-annos.

Lapsilla pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan neuvolassa.

Miten rokottautua pneumokokkia vastaan?

  1. Ota yhteyttä terveysasemaan keskustellaksesi rokotustarpeestasi.
  2. Käy apteekissa lunastamassa resepti.
  3. Varaa aika rokottautumiseen terveydenhoitajalta.

Pneumokokkirokotteiden käyttöön ja käyttösuosituksiin vaikuttavat monet tekijät. Kysy lisää rokotustarpeestasi lääkäriltä. 

Lisätietoa pneumokokkibakteerista ja suojautumisesta sitä vastaan sivuilla:

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje