Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua

  • puutiaisaivotulehdus_punkki_rokote

Punkin levittämään puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. 

Jo yksi punkinpurema voi tartuttaa TBE:n eli puutiaisaivotulehduksen. Tautiin ei ole hoitokeinoa, mutta siltä voi suojautua rokottautumalla.

Perusrokotusohjelmassa on kolme rokotusannosta. Kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa talvella ja varhain keväällä ennen puutiaiskautta, joka alkaa esimerkiksi Ahvenanmaalla toukokuussa, Manner-Euroopassa sitä aikaisemminkin. Kolmas pistos annetaan seuraavana talvikautena.

Jotta suoja säilyy, on muistettava ottaa tehosterokotus joka kolmas tai joka viides vuosi. Jos rokotusohjelma keskeytetään, immuunipuolustuksen rokotusaikana rakentamat suojaavat vasta-aineet vähenevät. Jos olet unohtanut toisen tai kolmannen rokotusannoksen, ole yhteydessä lääkäriin tai sairaanhoitajaan, jolta saat tarkemmat neuvot rokotussarjan jatkamiseksi.

Rokottautumista TBE:tä vastaan suositellaan riskialueilla pitkiä aikoja oleskeville ja niillä asuville, jos he liikkuvat paljon metsässä ja maastossa. Rokottautumista suositellaan myös matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Keski-Euroopassa.

Missä voi rokottautua?

Kysy rokottautumisesta puutiaisaivotulehdusta vastaan yksityisiltä lääkäriasemilta tai terveyskeskuksista. Kesäaikana riskialueilla kulkee myös rokotebusseja. Niistä koko perhe saa kätevästi sekä reseptit että rokotukset yhdellä kertaa.

Borrelia-bakteerin ja TBE-viruksen erot

Borrelioosi on yleisin punkkien levittämä, lähes koko Suomessa esiintyvä tauti. Sitä vastaan ei voi rokottautua, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla. TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus on harvinaisempi tauti, mutta siihen ei ole hoitoa. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla.

Tiesitkö?

  • Suomessa TBE-virusta on etenkin Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Lappeenrannan ja Kokkolan seudulla sekä Simossa. Puutiaisaivotulehdukseen on sairastuttu myös Kotkassa ja pääkaupunkiseudulla.
  • Punkkisyyni on hyvä keino ehkäistä punkkien levittämiä tauteja. Myös pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet voivat estää punkkien pääsyä iholle.
  • Puutiaiskausi alkaa Suomessa yleensä maalis-huhtikuussa ja loppuu lokakuussa.

Lue lisää aiheesta

Mitä teen, kun punkki puraisee?

Näin käytät punkkirautaa

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje