Monet sairaudet näkyvät suussa

  • AA0418_Addu_gum_hampaat

Terve suu on hyvinvoinnin perusta. Se luodaan terveellisillä elintavoilla ja hyvällä suuhygienialla.

Hyvä suunterveys kulkee käsi kädessä yleisterveyden kanssa. Sen sijaan heikko suuhygienia altistaa useille ongelmille suussa ja muualla kehossa.

Hoitamattomassa suussa bakteerit pääsevät valloilleen ja aiheuttavat reikiintymistä sekä ienongelmia. Suun ongelmat voivat ilmetä herkkyytenä, kipuina, pahanhajuisena hengityksenä, verenvuotona ja hampaiden heilumisena tai jopa niiden irtoamisena.

Ongelmat voivat päästä etenemään esimerkiksi iensairauksien kautta muuallekin kehoon. Siten ne voivat vaikuttaa muun muassa verisuonien kalkkeutumiseen, sydän- ja aivoinfarktin riskiin, diabeteksen hoitotasapainoon ja lasten alhaisiin syntymäpainoihin.

Myös monet sairaudet ja niiden hoito tuntuvat ja näkyvät suussa. Esimerkiksi keliakia voi tuntua suussa herkkyytenä ja näkyä haavaumina. Nestettä poistava lääkitys voi puolestaan kuivattaa suuta.

Hyvä suunterveys kuuluu kaikenikäisille. Kysy apteekin asiantuntevalta henkilöstöltä, miten voit pitää yllä suunterveyttäsi ja ehkäistä suun ongelmia.

Sairaudet ja suunhoito

Ota suunhoito puheeksi apteekissa, jos sairastat esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, astmaa, allergioita tai syöpää. Kysy neuvoa myös, jos olet raskaana tai jos huomaat suun terveyden terveyden muuttuneen.

Vinkit terveen suun hoitamiseen

  • Harjaa hampaat aamuin illoin huolellisesti ienrajoista lähtien vähintään kaksi minuuttia kerrallaan. Käytä fluoritahnaa.
  • Puhdista hammasvälit 1–2 kertaa päivässä.
  • Vältä napostelua.
  • Käytä ksylitolia aterioiden jälkeen.
  • Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa.

Uutuustuotteet nyt Avainpteekeista!

GUM_ActiVital_ryhmakuva

GUM ActiVital hammastahna 75 ml ja suuvesi 500 ml.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje