Dupuytrenin kontraktuura vetää sormet koukkuun

  • AA0318_dupuyjpg

Jos kämmeneen ilmestyy kyhmyjä ja sormet alkavat vetäytyä koukkuun, kyse voi olla Dupuytrenin kontraktuurasta. Harvinaista tautia voidaan hoitaa.

Useimmiten se alkaa kämmeneen pikkurillin tai nimettömän kohdalle syntyvästä kyhmystä. Pikkuhiljaa kyhmy paksuuntuu ja vetää sormea koukkuun. Arkiset työt vaikeutuvat. Aterimet ja neulepuikot eivät pysy kädessä, autolla ajo tai tietokoneella työskentely eivät suju.

Mistä on kyse?

Kämmenkalvonkurouma eli Dupuytrenin kontraktuura on hitaasti etenevä, hyvälaatuinen sidekudossairaus, jossa käden kämmenkalvo paksunee ja lyhenee. Tautia kutsutaan kansankielellä myös koukkusormisuudeksi. Koska sitä esiintyy runsaasti Skandinavian maissa, se tunnetaan
myös viikinkitautina.

Dupuytrenin kontraktuura voi vaurioittaa molempia käsiä ja kaikkia sormia. Sitä voi esiintyä myös jalkapohjissa (Ledderhosen syndrooma). Tauti ilmenee tavallisimmin yli 50-vuotiailla, ja useammin miehillä kuin naisilla. Taudin perimmäistä syytä ei tunneta, mutta osalla se on perinnöllinen. Sillä on myös todettu olevan yhteys diabetekseen.

Dupuytrenin kontraktuuran hoito

Taudin etenemistä voi alkuvaiheessa hidastaa venyttelemällä sormia. Jos tauti haittaa merkittävästi arjen toimintoja, paksunnos voidaan leikata. Leikkaus parantaa kontraktuuran, mutta ei poista itse tautia. Dupuytrenin kontraktuuraa voi hoitaa myös pistoksella, joka liuottaa paksunnosta. Nämä toimenpiteet vaativat käsikirurgin erityisosaamista.

Arviolta 200 000 suomalaisella on käsissään kyhmyjä, jotka saattavat muuttua ajan mittaan paksuiksi juosteiksi ja vetävät sormet pysyvästi koukkuun. Jos käteen siis ilmestyy muutoksia, kannattaa mennä lääkäriin. Hän kertoo, miten toimia, jos syy on Dupuytrenin kontraktuura. Jatkohoito on sitä helpompi arvioida, mitä aiemmin olet liikkeellä. Alussa tauti ei vaadi erityisiä toimenpiteitä, mutta jos odotat liian kauan, sormea ei saa ehkä enää suoristettua. Ranskalaisen sotakirurgin mukaan nimetty tauti voi uusiutua.

Lähteet: Ryhänen J.,Forsman M., Duodecim 2012;128:421–9. Tubiana R., Leclercq C., Hurst L., Badalamente M., Mackin E. Dupuytren’s disease. Martin Dunitz Ltd 2000.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje