Apua, onko tämä jalkasientä?

jalkasieni_yhteistyossa

Kutiavatko tai polttelevatko varpaiden välit? Onko jalkojen iho halkeillut? Kyse voi yleisestä ja helposti tarttuvasta jalkasienestä.

Jalkasieni tai jalkasilsa on yleinen vaiva, josta kärsii noin joka viides suomalainen. Esimerkiksi keski-ikäisistä miehistä noin puolella on joskus jalkasieni. Naisilla vaiva on hieman harvinaisempi.

Jalkasieni tarttuu erittäin helposti etenkin kosteista tiloista kuten uimahalleista, pukuhuoneista ja saunoista. Sieni tarttuu myös pyyhkeistä ja kengistä. Etenkin lämpimät ja kosteat lenkkarit ovat hyvä kasvupaikka sienelle.

Tyypillisimpiä jalkasienen oireita ovat kutina, hilseily, punoitus tai ihon halkeilu pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan välissä. Sitä voi esiintyä myös jalkapohjassa.

Näin vältät jalkasienen ja estät sen leviämisen:

- Vältä paljain jaloin kävelyä yleisissä tiloissa, etenkin kosteissa tiloissa.
- Pidä jalat puhtaina. Pese jalat päivittäin saippualla ja vedellä. Kuivaa jalat ja varpaanvälit huolellisesti.
- Vaihda sukat päivittäin.
- Anna jaloille ilmakylpyjä.
- Lenkkarit on hyvä pestä säännöllisesti ja tuulettaa sekä kuivata ne käyttökertojen välissä.
- Runsaasti hikoileva voi käyttää talkkia jalkojen pitämiseksi kuivina.

Hoida jalkasieni ajoissa

Jalkasieni ei periaatteessa ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa, sillä edetessään se voi altistaa muille bakteeritulehduksille ja levitä muualle iholle sekä kynsiin.

Jalkasieni hoituu yleensä apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä. Valmisteesta riippuen lääkettä käytetään yhdestä kerrasta useaan viikkoon. Jos vaiva ei itsehoidosta huolimatta parane tai leviää muualle ihoon tai kynsiin, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lamisil Solo – kerta-apu jalkasieneen
lamisil_solo

Lamisil Solo 1% liuos on ainoa hoito, joka kukistaa jalkasienen kertakäsittelyllä. Lamisil Solo muodostaa iholle huomaamattoman kalvon, josta terbinafiini-lääkeaine kulkeutuu ihoon. Lääkeaine säilyy ihossa jopa 13 päivää tuhoten jalkasienen. Oireet alkavat lievittyä 15 minuutin kuluttua levityksestä. Muita Lamisil valmisteita ovat emulsiovoide, geeli, liuos sekä sumute, joita käytetään kerran päivässä 1 viikon ajan.

www.lamisil.fi

Lamisil Solo 1 % liuos iholle

Lamisil Solo (terbinafiini) 1 % liuos iholle. Jalkasilsan (jalkasieni) hoitoon aikuisille. Kerta-annoksena ulkoisesti. Ei alle 18-vuotiaille. Jos olet allerginen terbinafiinille tai jollekin liuoksen apuaineista, älä käytä Lamisil Soloa. Varo lääkkeen joutumista silmiin. Älä käytä muita lääkkeitä Lamisil Sololla hoidetulle ihoalueelle. Käyttö raskauden aikana vain lääkärin ohjeen mukaan. Ei tule käyttää imetysaikana. Hoidetulla ihoalueella saattaa esiintyä lievää ohimenevää ärsytystä. Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia. Jos jalkasilsan oireet eivät ala parantua viikon kuluessa hoidosta, ota yhteys lääkäriin. Älä käytä Lamisil Soloa toista kertaa saman jalkasilsatartunnan hoitamiseksi. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Novartis Finland Oy, Metsänneidonkuja 10, 02130 Espoo.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje