Hoida flunssainen lapsi hyvin

flunssainen_lapsi_artikkeli

Onko lapsi flunssassa? Tauti paranee yleensä itsestään, mutta potilaan oloa voi helpottaa kotikonstein. Lue lastenlääkäri Tea Niemisen ohjeet flunssaisen lapsen hoitoon.

Kun flunssa iskee, se on vain sairastettava. HUSin lastenlääkäri Tea Nieminen muistuttaa, että flunssaan ei ole parantavaa lääkettä.

”Yskä lähtee yskimällä ja nuha niistämällä”, Nieminen linjaa.

Oireita voidaan kuitenkin lievittää. Nieminen antoi viisi ohjetta pienen, ja miksei vähän isommankin, flunssapotilaan oireiden kotihoitoon.

1. Tärkein flunssan hoito-ohje: lepo

Flunssapotilas saa tietenkin jäädä pois päiväkodista, koulusta ja harrastuksista. Mutta lepääminen ei tarkoita esimerkiksi sitä, että potilas makaa sängyssä viltin alla ja huilaa vaikka sitten hampaat irvessä.

”Lapsi osaa arvioida hyvin oman olonsa. Jos hän jaksaa leikkiä, kun kuume laskee, niin sille ei ole mitään estettä”, Tea Nieminen muistuttaa.

2. Kuume alas ja riittävästi nestettä

Pienen flunssapotilaan kuumetta voi lieventää lapselle sopivalla särkylääkkeellä, ensisijaisesti tarkoitukseen käytetään parasetamolia.

Juominen on tärkeää, jotta nestetasapaino ja limakalvot pysyvät hyvässä kunnossa. Lämmin tai haalea juoma on parempi vaihtoehto kuin kylmä, joka saattaa ärsyttää nielua.

3. Tukkoisen nenän avaaminen ja yskän oireiden lievitys

”Keittosuolatipat saattavat avata nenän tukkoisuutta”, Tea Nieminen sanoo.

”Joillekin nenätipoista on apua, mutta toisten mielestä niiden käyttö on turhan vaivalloista hyötyyn nähden. Myös höyryhengitys auttaa tukkoisuuteen.”

Lääkärit eivät yleensä suosittele flunssaiselle lapselle yskänlääkkeitä, koska niiden teho on osoittautunut huonoksi. Lääke saattaa hillitä yskänärsytystä juuri silloin, kun nimenomaan pitäisi yskiä ja irrottaa limaa.

”Jos flunssaa haluaa hoitaa viinimarjamehulla tai sipulimaidolla, niin niitä voi hyvin käyttää, jos se tekee olon miellyttävämmäksi ja helpommaksi. Tämän tapaisista kotikonsteista ei ole ainakaan mitään haittaa.”

4. Koska flunssainen lapsi pitää viedä lääkäriin?

”Yleensä flunssa talttuu kolmessa päivässä, mutta jos tuossa ajassa ei näy selvää merkkiä paremmasta, niin silloin voisi soittaa ja kysyä lisäneuvoja”, Tea Nieminen vastaa.

Tätäkin ennen kannattaa tietenkin mennä lääkäriin, jos kuumetta on hyvin paljon tai lapsella on esimerkiksi hengitysvaikeuksia tai kuumekouristuksia. Tärkeää on seurata, kuinka väsynyt ja vetämätön lapsi on.

”Jos kyse on alle kolmen kuukauden ikäisestä vauvasta, lääkärin arviointia tarvitaan heti, jos vauvalla on korkea kuume tai hengitysvaikeuksia. Hälyttäviin merkkeihin kuuluu myös esimerkiksi se, että vauva ei jaksa syödä rintaa”, Nieminen sanoo.

Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos epäilee flunssan aiheuttaneen jälkitauteja. Lapsilla yleisin jälkitauti on korvatulehdus. Jälkitauteihin kuuluu myös keuhkokuume ja hieman vanhempien lasten yleisempi riesa, poskiontelontulehdus.

”Jälkitaudit tulevat muutamassa päivässä. Jälkitautia voi epäillä esimerkiksi silloin, kun lapsella on kuumetta kolme päivää, välissä on yksi tai kaksi kuumeetonta päivää ja sitten kuume nousee uudelleen.”

5. Kotona yksi kuumeeton päivä

Päiväkotiin tai kouluun voi mennä sitten, kun pahimmat flunssaoireet katoavat. Yleisohje on, että välissä olisi yksi kuumeeton päivä.

Päiväkodeissa, joissa virukset kiertävät tehokkaasti lapselta toiselle, lapset sairastavat vuodessa jopa viidestä kymmeneen flunssaa.

"Lapsen flunssakierre helpottaa yleensä ajan myötä, kun lapsen vastustuskyky paranee”, Tea Nieminen lohduttaa.

2.10.2012

Flunssa tulee taas

Lisätietoa aiheesta muualla

100 kysymystä lastenlääkärille: flunssa

100 kysymystä lastenlääkärille: infektiot ja päivähoito

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje