Flunssa tulee taas

flunssa_tulee_taas_artikkeli

Nenää kirvelee, kurkku tuntuu karhealta ja olo on hieman hutera. Olisiko kyseessä alkava flunssa?

Flunssa eli nuhakuume on suomalaisten yleisin sairaus. Aikuinen suomalainen sairastaa sen vuosittain keskimäärin 1–5 ja lapsi 5–10 kertaa.

Syypäänä tautiin ovat lukuisat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset ja enterovirukset. Rinovirusinfektioita esiintyy kaikkina vuodenaikoina, mutta kaksi huippukautta ovat huhti–toukokuu ja syyskuu. Enterovirusten kulta-aikaa taas ovat syksy ja talvi. Muita melko yleisiä flunssan aiheuttajia ovat adenovirukset ja parainfluenssavirukset.

Flunssan tyypillisimpiä ensioireita ovat kurkkukipu ja nenän kirvely; niitä seuraavat nuha ja yskä. Toisin kuin influenssassa, flunssassa aikuisilla nousee kuume vain harvoin. Tavallisempaa on, että paikkoja särkee. Lapsilla saattaa esiintyä korkeaakin, yli 38,5 asteen kuumetta.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Flunssapotilaan toimintaresepti

Jää kotiin, kietoudu vilttiin ja lepää. Pidä huolta, että juot riittävästi sekä kylmää että kuumaa juomaa. Varsinkin kuume lisää nesteen tarvetta.

Ota auringonhattua. Tutkimusten mukaan se lievittää flunssan oireita ja lyhentää taudin kestoa, jos sitä muistaa ottaa heti ensioireiden ilmaannuttua.

Lievitä kolotusta ja kipua tulehduskipulääkkeillä tai flunssan hoitoon tarkoitetuilla kipulääkkeillä. Älä kuitenkaan käytä eri kipulääkkeitä samanaikaisesti.

1.12.2010

Kasvivalmisteista apua flunssaan

10 hoitovinkkiä nuhanenille

Totta vai tarua flunssasta?

Flunssa vai influenssa?

Näin lievität flunssaisen lapsen oloa

Lisätietoa aiheesta muualla

Tavallisia vaivoja

Nuhakuume, flunssa

Flunssa-ohje potilalle

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje