Koiran sydänvika

  • elaimet_sydanvaivat

Mäyräkoira Martta, 9, sairastaa endokardioosia. Se on sydämen läppävika.

Millainen Martan sydänvika on?

Pienten koirien yleisin sydänvika on läppävika. Se on myös Martalla. Sydämen eteisten ja kammioiden välissä olevat, verta eteenpäin vievät sydänläpät rappeutuvat ja alkavat vuotaa. Koirilla esiintyy myös sydänlihassairautta, muita synnynnäisiä sydänvikoja ja sydämen kasvainsairauksia.

Miten sydänvika oirehtii?

Se voi olla vuosia oireeton. Oireet tulevat vasta, kun sydämen ja elimistön kyky kompensoida sydämen heikentynyttä toimintaa ylittyy. Oireita ovat etenkin rasituksessa ja öisin ilmaantuva yskä, hengityksen nopeutuminen tai syventyminen pumppaavaksi sekä kyvyttömyys kestää rasitusta – koira voi jopa pyörtyä. Jos nestettä kertyy vatsaonteloon, oire voi olla vatsan turvotus. Koira saattaa myös laihtua. Martan vika huomattiin sydämen sivuäänestä.

Miten läppävikaa hoidetaan?

Martan lääkitys vähentää sydämen taakkaa sekä poistaa vajaatoiminnan vuoksi kertyvää nestettä. Lievää sydänvikaa sairastava koira voi elää normaalisti. Pidemmälle edenneissä tapauksissa vältetään etenkin suolaa ja voimakasta liikuntarasitusta.

Voiko sydänvian ehkäistä?

Sydänsairaudet ovat perinnöllisiä. Jalostuksessa pyritään välttämään niiden periytyvyyttä. Varmista eläinlääkärillä, että sydänäänetkuunnellaan.


Asiantuntija: eläinlääkäri Tanja Hakkarainen, Animagi Oy

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje