Näin annat lääkkeen lemmikille

  • pentuhoito

Jos lääkkeen antaminen lemmikille on hankalaa, kokeile näitä vinkkejä!

Lemmikkieläimen suhtautuminen hoitotoimenpiteisiin luodaan jo pentuna. Koira ja kissa kannattaa totuttaa jo pentuvaiheessa turkin hoitoon, suun tarkistukseen tai kynsien leikkuuseen, niin myös lääkkeen antaminen onnistuu helpommin. Jos lääkkeen antaminen tuottaa ongelmia, tässä eläinlääkärin vinkit lääkkeenottoon.

Miten tulee toimia, jos lemmikki kieltäytyy ottamasta lääkettä?

– Lääke kannattaa aina ensin yrittää tarjota ilman pakkotoimia sellaisenaan tai jonkin herkun sisällä. Lääkettä voi liukastuttaa öljyllä tai voilla, jolloin se sujahtaa paremmin alas tarttumatta suun limakalvolle. Kissan tabletin voi kuorruttaa tahnamaisella herkulla. Koira nielaisee yleensä kissaa helpommin tuttuun herkkuun piilotetun tabletin, sanoo Eläinklinikka LiVet Oy:n eläinlääkäri Taru Kangasniemi.

Voiko tabletin murskata?

– Suurimman osan tableteista voi murskata. Ennen murskaamista asia pitää varmistaa joko lääkkeen määränneeltä eläinlääkäriltä tai apteekista. Murskatun tabletin voi antaa nesteen mukana ruiskulla suuhun. Sen voi sekoittaa myös pieneen määrään herkkuruokaa.

Miten nestemäinen lääke annetaan?

– Ne annetaan suoraan suuhun ruiskulla tai pienessä määrässä ruokaa. Jos lääke pannaan ruoan sekaan, on valvottava, että eläin syö koko annoksen kerralla.

Onko muita helpottavia vinkkejä?

– Pilleripyssy on muovinen apuväline, jota käytettäessä ei tarvitse viedä sormia eläimen suuhun. Vie pyssyn kärki nielua kohti ja ammu tabletti nieluun. Paina eläimen suu kiinni ja hiero hieman, jotta eläin nielaisee. Joskus lääkittävät kissat huitovat tassuillaan ja saattavat raapia. Tällöin kissa kannattaa kietoa pyyhkeen sisälle kaulaa myöten.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje