Koirien madotuksen ABC

  • AA0218_elaimet

Madotuksella häädetään vapaamatkustajat lemmikin suolistosta.

Mistä koirien madotuksessa on kyse?

– Koirien suolistomadot ovat loisia, jotka ottavat ravintoa toisesta eliöstä. Madotuksessa eli sisäloishäädössä on kyse näiden epätoivottujen elimistön vapaamatkustajien häätämisestä. Kaikki loiset eivät aina aiheuta koiralle haittaa, mutta ne voivat olla riski ihmisten terveydelle, kertovat Eläinklinikka LiVet Oy:n eläinlääkärit Sanna-Maria Reincke ja Riina Larmela.

Miten ja milloin madotus tehdään?

– Pennuille ja emälle annetaan sukkulamatolääkitys, kun pennut ovat 2-, 4-, 6-, 8- ja 10-viikkoisia. Emän lääkitys jatkuu vieroitukseen asti. Penturokotusten yhteydessä on hyvä tutkia ulostenäytteet. Aikuinen, terve koira madotetaan kaksi kertaa vuodessa tai koiran ulostetta viedään tutkittavaksi eläinklinikalle matotartunnan varalta kerran vuodessa.

Mitä haittaa madoista on koiralle?

– Sisäloiset voivat aiheuttaa koiralle muun muassa suolisto- ja keuhko-oireita ja yleiskunnon laskua. Ihon ja karvapeitteen kunto huononee. Pienillä pennuilla massiivinen loistartunta voi aiheuttaa jopa suolitukoksen tai johtaa pahimmillaan pennun menehtymiseen. Osa suolistoloisinfektioista on myös oireettomia.

Voivatko madot tarttua ihmiseen?

– Ihminen voi saada koiralle harmittomasta madosta vakaviakin oireita. Tartunta tapahtuu ulosteen saastuttaman ruoan tai veden välityksellä. Vakavia oireita aiheuttaa mm. myyräekinokokki. 

Lue lisää:

Matolääkkeen aika

Sisäloinen voi matkata lemmikistä omistajaan

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje