Hotspot on ihotulehdus

  • koira_turkki_hotspot

Akuutti kostea ihotulehdus eli hotspot on yleinen vaiva tuuheaturkkisilla koirilla. Se kannattaa hoitaa heti.

Mistä oireista hotspotin tunnistaa?

— Se näkyy koiran iholla punoittavana, kosteana alueena, jossa saattaa olla märkäeritettä. Koira voi olla levoton ja pyrkiä lievittämään kipua ja kutinaa rapsuttamalla tai nuolemalla tulehtunutta aluetta, kertoo espoolainen eläinlääkäri Krista Mannermaa.

Miten hotspotia hoidetaan?

— Ensihoitona tulehdusalueen karvat ajetaan pois ja iho puhdistetaan laimealla jodiliuoksella. Kauluri ehkäisee koiraa rapsuttamasta tai nuolemasta tulehtunutta ihoa. Jos koira on hyvin kipeä eikä anna hoitaa itseään, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Miten eläinlääkäri hoitaa hotspotia?

— Koira voidaan rauhoittaa hoitoa varten. Karvojen ajelun ja puhdistuksen jälkeen koira saa tarvittaessa kipulääkettä tai kortisonia. Muutaman päivän pituinen kipulääke- tai kortisonikuuri yleensä riittää. Hyvin voimakkaissa tulehduksissa tarvitaan ehkä antibioottikuuria, mutta useimmiten antibioottia ei tarvita, ja yleensä hotspot paranee reilussa viikossa. Jos vaiva toistuu usein, kannattaa selvittää syitä: onko taustalla allergiaa tai nivelkipuja.

Voiko hotspotia ehkäistä ennalta?

— Sitä esiintyy tavallisesti isoilla, tuuheaturkkisilla koirilla. Uiminen voi altistaa tulehdukselle, ja sen jälkeen turkki on hyvä kuivata huolella. Karvan voi ajella kesällä lyhyemmäksi. Antibakteeriset lääkeshampoot voivat ehkäistä hotspotin syntyä ja olla hyödyllisiä myös jo syntyneen ihotulehduksen hoidossa.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje