Kiitollisuutta kasvusta

  • kasvu

Satoa ei korjata vain pelloilta ja puutarhoista. Kesän lopulla moni pysähtyy katsomaan elämäänsä elonkorjuun kannalta. Mitä on tullut kylvetyksi, mitä saanut korjatuksi.

Satoa ei korjata vain pelloilta ja puutarhoista. Kesän lopulla moni pysähtyy katsomaan elämäänsä elonkorjuun kannalta. Mitä on tullut kylvetyksi, mitä saanut korjatuksi. Millä eväillä mennään syksyyn, mitä on laarissa pitkän talven varalle?

Meidän leveysasteillamme vaanii alakulo. Talteen saaduista hedelmistä ei oikein osata nauttia. Ilot ovat takana, edessä työn taakka tai työttömyyden ankeus. Jo juhannuksena surtiin loppukesän alkamista, ja vitsikkäimmät meistä muistuttivat, että ei hätää – seuraavan kerran päivä alkaa taas pidentyä joulukuun 21. päivänä.

Viljelijän on kuitenkin syytä ainakin kokeilla kiitollisuuden näkökulmaa kärttyisyyden sijaan. Tämä ei merkitse väkisin väännettyä positiivisuutta, eikä pyrkimystä riuhtoa itseään elämän alhoista pelkkää asennettaan muuttamalla.

Kiitollisuus kasvusta on syyskesän anti meille kaikille. Omaa elämäänsä voi katsella kaikessa rauhassa kuin kukkaa, kasvia, puutakin.
Kaiken tämän ansiosta olen kasvanut näinkin komeasti. Kaikesta tuosta huolimatta olen onnistunut kantamaan hedelmää. Tuolla ovat puustani pudonneet omenat, tuonne asti lennähtivät kukan haituvat, tässä näyttää juurista kasvaneen kokonainen pensasto. Linnut ovat pesineet puussani, perhoset levähtäneet kukissani. Minusta on ollut hyötyä. Minussa on edelleen merkitystä. Satoa saamme yhä.

Joskus on vaikeampi olla tyytyväinen kuin toiste. Tuntuu kuin kasvukautta olisi häirinnyt halla. Kuivuus on vienyt voimat, sade tukahduttanut kasvun. Mitä tehdä, kun tuntee kuihtuneensa ja kelottuneensa sen sijaan, että edelleen viheriöisi?

Satoon tarvitaan oikea kasvupaikka, hyvä maaperä, riittävästi ravintoa ja sopiva määrä valoa. Viisas viljelijä katsoo kasvuaan, näkee pulmat ja löytää parannuskeinot – ei jätä peltoaan tai palstaansa sikseen.

Usein alkuperäinen viljelypaikka on vain yksinkertaisesti käynyt vääräksi. Kenties olet jäänyt kasvussasi toisten varjoon? Ehkä maaperästä on imetty kaikki ravinto, ja olet kipeästi kesannon eli elpymisen ja voimistumisen tarpeessa? Kenties pieni kiitoksen lannoite olisi paikallaan? Mitä voi tehdä itse, mihin tarvitset puutarhurin apua?

Valo on kasvun kannalta keskeisintä. Sitä on oltava juuri sinulle sopivasti. Paahde pakahduttaa, pimeässä ei viherrä mikään. Jos olet koko ajan tarkkailun kohteena, palat karrelle. Jos kukaan ei huomaa sinua, lakkaat kasvamasta itseksesi.

Etsiydy siihen valoon, joka on juuri sinulle sopiva. Löydä se pelto ja puutarha, jossa olet kotonasi, parhaimmillasi, tervetullein.

Sadonkorjuu on perinteisesti ja kauniisti sanottuna elonkorjuu. Poimimme talteen elämää ja sen edellytyksiä. Tarkistamme, mikä on nautittava tuoreeltaan, mikä kestää pitemmänkin säilytyksen, mikä pitää heittää pois. On löydettävä lisäämisen ja luopumisen tasapaino.

Elokuun punainen kuu ja syksyn kultaiset lehdet valaisevat paraikaa sinunkin elämäntarhaasi ja kasvutarinaasi. Rohkeasti sadonkorjuuseen, elämän hedelmät ovat juuri nyt putoamassa jälleen kerran syliisi.

Lue myös:

Hilkka Olkinuora: Päin pimeyttä, kohti valoa

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje