Elina Innasen kasvisruokaohjeita alkusyksyyn

  • resepti_vaihtis

Nyt on paras aika herkutella kasvisruoalla! Kokeile Chocochili-vegaaniruokablogin Elina Innasen ohjeita.

Porkkana-maapähkinävoikeitto

noin 4 annosta

1 kg porkkanoita
3 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
tilkka öljyä
2 kasvisliemikuutiota
vettä
2 rkl sileää maapähkinävoita
1 tlk soija- tai kaurakermaa
1 tlk kikherneitä
(tuoretta korianteria)

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää siihen valkosipuli ja inkivääri. Kuullota hetki. Lisää sitten porkkanat ja kasvisliemikuutiot. Kaada päälle vettä sen verran, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät.
  3. Keitä porkkanat pehmeiksi ja soseuta keitto.
  4. Lisää kattilaan soijakerma ja maapähkinävoi. Kuumenna keitto ja sekoittele, kunnes maapähkinävoi on sulanut joukkoon.
  5. Lisää lopuksi huuhdellut ja valutetut kikherneet ja kuumenna.
  6. Tarjoa tuoreen korianterin kera.

Soijarouhe-kaalilaatikko

4-6 annosta

1 dl tummaa puuroriisiä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa
1 pieni kaali
öljyä paistamiseen
2 tl balsamiviinietikkaa
2 dl tummaa soijarouhetta
1,5 dl vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta
0,5 tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua meiramia
1,5 rkl siirappia
2 tl kasvisliemijauhetta
3 dl vettä
2 dl kaurakermaa
puolukoita tai puolukkasurvosta tarjoiluun

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
  2. Pilko sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Suikaloi kaali.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki ja mausta balsamiviinietikalla. Lisää pannulle kuiva soijarouhe. Sekoita yhteen vesi ja kasvisliemijauhe ja kaada seos pannulle muutamassa erässä paistaen soijarouhe kuivaksi nesteen lisäämisen välillä. Mausta lopuksi paprikajauheella ja siirrä soijarouheseos sivuun.
  4. Kuumenna taas tilkka öljyä ison paistinpannun tai wokkipannun pohjalla. Lisää kaali ja porkkanat. Mausta ripauksella suolaa sekä timjamilla, meiramilla, siirapilla ja kasvisliemijauheella. Paistele kaaliseosta noin viitisen minuuttia. Lisää sitten joukkoon keitetty riisi ja soijarouheseos. Tarkista suolan määrä. (Jos paistat tavallisella paistinpannulla, joutunet tekemään tämän vaiheen kahdessa erässä.)
  5. Laita kaaliseos uunivuokaan ja sekoita joukkoon vesi ja kaurakerma. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka foliolla.
  6. Tarjoa kaalilaatikko puolukoiden kanssa.

Vinkki! Riisin voi vaihtaa ohraan, jos haluaa tehdä kaalilaatikosta ekologisemman version.

Ruis-porkkanaletut nyhtökauralla

(neljälle)

Ruis-porkkanaletut:

1 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
1 dl ruishiutaleita
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
4 ½ dl kasvimaitoa
rypsiöljyä paistamiseen

Paistettu nyhtökaura:
1 pkt maustamatonta nyhtökauraa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
½ tl paprikajauhetta
½ tl jauhettua korianteria
¼ tl maustepippuria
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
Lisäksi hummusta ja tuoretta korianteria tai sileälehtistä persiljaa
 
1. Valmista ensin lettutaikina. Raasta porkkana. Sekoita yhteen jauhot, ruishiutaleet, suola ja leivinjauhe. Kaada neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Sekoita lopuksi porkkaraaste taikinan joukkoon. Anna taikinan vetäytyä nyhtökauran valmistamisen ajan.
2. Silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannu ja lisää sinne öljy, valkosipuli, juustokumina, paprikajauhe, korianteri ja maustepippuri. Paahda hetki, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksu. Lisää nyhtökaura, suola, ja sokeri ja paista noin viisi minuuttia tai kunnes nyhtökaura on rapeutunut ja saanut hieman väriä pintaansa. Mausta lopuksi mustapippurilla. Siirrä pannu sivuun.
3. Kuumenna pinnoitettu lettupannu. Lisää koloihin tilkka öljyä ja kaada taikinaa koloihin. Kun pinta on hyytynyt, käännä letut ja paista vielä hetki toiselta puolelta. Jatka, kunnes koko taikina on käytetty.
4. Tarjoa letut lämpiminä hummuksen, paistetun nyhtökauran ja tuoreen korianterin kanssa.

Lämmin punajuuri-savutofusalaatti

(pääruoaksi kahdelle, lisukkeeksi useammalle)

noin 600 g punajuuria
oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria
1 pkt kylmäsavustettua tofua
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl savupaprikajauhetta
1 puntti rucolaa
kourallinen saksanpähkinöitä

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi punajuuret. Levitä punajuuret uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista punajuuria noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat läpikotaisin pehmeitä. Kypsymisaika vaihtelee sen mukaan, kuinka isoja paloja punajuurista leikkaat!
  2. Kun punajuuret ovat lähes kypsiä, kuutioi savutofu. Kuumenna pannulla öljy ja lisää joukkoon savupaprikajauhe. Lisää tofukuutiot pannulle ja paista, kunnes niissä on kaunis ruskea pinta.
  3. Kokoa salaatti lautaselle. Valuta päälle pestoa ja tarjoa heti.

Auringonkukansiemen-persiljapesto

1 ruukku persiljaa
0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (esim. Risenta)
noin 1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Soseuta kaikki aineet sauvasekoittimella. Lisää suolaa ja öljyä maun mukaan. Käytä salaatista tähteeksi jäänyt pesto pastakastikkeena.

Lähde: Chocochili-blogi

Lue lisää:

Kasvisruokaa pöytään nyt! Elina Innanen opastaa

Kasvissyöjän ruokavalio ja ravintolisät

Uusimmat


Orion_banneri_215x500_0917_keraily_v2


Apoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje