Kun vatsaa turvottaa

  • vatsaa_turvottaa

Vatsan turpoaminen on tavallista ja todellisempaa kuin uskoisikaan. Mutta mikä vatsaa turvottaa ja miten vaivaa hoidetaan?

Olo on kuin vappuilmapallolla, tosin hauskuus on tästä kaukana: vatsaa turvottaa ja nipistelee joka puolelta.

Farmaseutti Lana Obolenskaja Kipparlahden apteekista Helsingin Herttoniemenrannasta lohduttaa, että vatsan turvotus on hyvin yleinen vaiva. Tutkimuksen mukaan peräti kolmannes ihmisistä on kärsinyt siitä neljännesvuoden sisällä.

Useimmiten turvottelu on toiminnallinen haitta, eli se ei johdu elimistön sairaudesta.

”Toiminnalliset vaivat tulevat ja menevät ja johtuvat tyypillisesti siitä, mitä on syöty”, Lana Obolenskaja sanoo.

Hyvin yleinen syy turvotukselle ovatkin ruoansulatusongelmat ja erityisesti sulamattomat hiilihydraatit.

Entsyymien puute aiheuttaa turvotusta

Monessa ruoansulatuksen ongelmissa yhteisenä tekijänä näyttäisi olevan entsyymien puute.

Ruoansulatusentsyymit ovat proteiineja, jotka pilkkovat ravinnon ruoansulatuskanavassa pieniksi osiksi, jotta ravintoaineet pystyisivät imeytymään ohutsuolesta edelleen elimistön käytettäväksi. Erilaisia ravinnon aineita, kuten sokereita, rasvoja ja proteiineja, pilkkoo kutakin oma entsyyminsä.

Kun hajottamistyö jää paksusuolen bakteereille, seurauksena on kaasuja eli ilmavaivoja ja turvotusta.

Esimerkiksi laktaasientsyymi hajottaa maitosokeria eli laktoosia ohutsuolessa. Jos entsyymistä on puutetta, maitosokeri hajoaa vasta paksusuolessa ja tämän tuotoksena syntyy normaalitoimintaa häiritsevää kaasua.

Apua vaivaan apteekista

Farmaseutti Lana Obolenskajan mukaan kannattaa vältellä sellaisia ruokalajeja, joista vaivat todennäköisesti ovat peräisin. Syömisiään ei kuitenkaan aina voi valita, varsinkaan jos syö ulkona.

”Apteekista kannattaa silloin jo etukäteen hankkia entsyymivalmistetta, joka otetaan ruokailun yhteydessä", farmaseutti sanoo.

"Esimerkiksi alfagalaktosidaasientsyymiä sisältävä valmiste pilkkoo sulamattomia hiilihydraatteja ohutsuolessa ja ehkäisee siten suolistokaasun muodostumista paksusuolessa. Laktaasientsyymi taas auttaa pilkkomaan laktoosia.”

Hitaasti hyvä syödään

Vatsan terveyteen vaikuttaa paitsi se, mitä syömme, myös se, miten syömme.

Hidas pureskelu lisää syljen erittymistä ja sekoittumista ruokaan. Sylki puolestaan sisältää amylaasia, joka on yksi ruoansulatusentsyymeistä.

Taattua helpotusta kaikenlaisiin toiminnallisiin vatsavaivoihin saa myös liikunnasta. Jo pelkkä kävely apteekkiin saattaa käydä ensihelpotuksesta.

”Pitkä paikallaan istuskelu vain aiheuttaa lisää turvottelua. Liikkuminen pistää suolistoonkin vauhtia”, Lana Obolenskaja neuvoo.

Kovien oireiden kanssa lääkäriin

Aina ei kannata jäädä ihmettelemään vaivojaan ja lääkitsemään niitä omin avuin. Jos vatsan turvotus ilmaantuu äkillisesti, voimakkaana ja hyvin kivuliaana, kannattaa lääkärin vastaanotolle hakeutua nopeasti.

”Kun turvotukseen liittyy voimakasta ripulia ja kuumetta, suosittelen terveyskeskuksessa käyntiä. Yleensäkin jos olo on epätavallisen tukala, tilanne on hyvä käydä tarkistuttamassa lääkärin vastaanotolla”, Lana Obolenskaja suosittelee.

Pienemmän ongelman kanssa neuvoja saa apteekistakin. Mutta kuinka kauan sitkeiden vatsanväänteiden kanssa kannattaa sinnitellä itsekseen eteenpäin?

”Mistään ongelmasta ei minun mielestäni kannata jäädä kärsimään pitkäksi aikaa. Jos pienissä vaivoissa helpotus ei tule muutaman päivän sisällä omin avuin ja itsehoitovalmisteilla, harkitsisin kyllä lääkärissä käyntiä.”

3 x vatsan avuksi

  1. Entsyymivalmisteet auttavat ohutsuolta pilkkomaan ravintoaineita elimistön käytettäväksi. Entsyymivalmisteita on useita erilaisia, sillä eri entsyymit pilkkovat eri aineita.
  2. Maitohappobakteerit eli probiootit tasapainottavat suoliston toimintaa. Niiden on todettu myös estävän ripulia ja lyhentävän sen kestoa.
  3. Dimetikonia sisältävät lääkkeet helpottavat ilmavaivoja, koska dimetikoni vähentää ilmakuplaa ympäröivän liman pintajännitystä ja tämän ansiosta kaasu pääsee jakautumaan pienemmiksi kupliksi ja siten kulkeutumaan helpommin suolesta.

1.4.2010

Nitistä närästys

Tästä vatsasi tykkää

Ärtyneen suolen oireita voi lievittää kotikonstein

Lisätietoa aiheesta muualla

Ylävatsavaivat

Närästys

Vatsakipu

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje