Lihasten kipuun

  • 0515_juhatestaa

Toimistotyöstä ja kuntourheilusta johtuvat lihassäryt ovat yleisiä. Ne helpottuvat usein lämpöhoidolla tai kipusalvalla ja monipuolisella liikunnalla.

Aherrusta kuntosalilla. Lenkki maastossa. Jalkapallo-ottelu ja voitto harrastesarjan verivihollisesta. Voittajaolosta huolimatta suurimman huomion saakin lihassärky. Niin käy, kun keski-ikäisen miehen 19-vuotias sielu huomaa olevansa vangittuna 75-vuotiaalta tuntuvaan kehoon.

– Tuotteita lihassärkyyn kysytään paljon päivittäin. Usein kipujen taustalla on istumatyö, joka jumittaa kehoa, Kipparlahden apteekin farmaseutti Antero Cederberg kertoo.

Akuuteille vammoille paras on KKK-hoito: kompressio eli puristus, kohoasento ja kylmähoito. Sen sijaan vaivihkaa kehoon pesiytyneet jumit voivat aueta relaksoivalla voiteella tai lämpöhoidolla. Niitä voi helposti toteuttaa omahoitona. Esimerkiksi Thermacaren lämpötyyny sopii niin kroonisen kuin satunnaisen kivun hoitoon.

– Tyynyssä on rautaa, suolaa, aktiivihiiltä ja vettä. Kun pakkaus avataan, käynnistyy kontrolloitu hapettumisprosessi, jonka seurauksena tyyny lämpiää. Lämpö siirtyy iholle ja lihaksiin.

Lämpötyynyn tavoin myös Tiger Balm -balsamin teho perustuu verenkierron vilkastuttamiseen. Samalla voiteen ainesosat turruttavat kivun tuntemusta: mentoli tuo viileyttä, neilikka, eukalyptus ja kamferi taas lämmön tunnetta.

– Kun iholle tulee kylmää tai kuumaa, samat hermot, jotka viestivät aivoille kipua, saavat ikään kuin muuta ajateltavaa, Cederberg kuvailee.
Jos kipu ei lyhyehköllä kotihoidolla ala helpottaa, kannattaa varata aika lääkärille. Mutta jalkapallohöntsyjä ja muuta kivaa voi kuitenkin toipuessaankin harrastaa.

– Oireettomuus vaatii usein yhdistelmän liikuntaa, fysikaalista hoitoa ja ehkä lääkkeitäkin. Esimerkiksi selkävaivaisen pitäisi pyrkiä liikkumaan normaalisti. Lepoa suositellaan vain, jos ei yksinkertaisesti kykene liikkumaan.

ThermaCare, kertakäyttöiset lämpötyynyt

Kolmen kappaleen pakkaus 11,80 e
Tarjolla on kohdennettua hoitoa lihasjännitykseen, lihas- ja nivelkipuun tai niveltulehdukseen. Teho perustuu lämpöön, joten käyttäjän on tarkkailtava ihoaan sen ärsyyntymisen varalta. Hoitoa nukkuessa ei myöskään suositella yli 55-vuotiaille, koska iän myötä iho on ohentunut ja tuote voi siksi aiheuttaa palovamman.

4piste

+ Hyvin siisti ja yksinkertainen käyttää.
+ Ei haise ja on muutenkin huomaamaton. Voi käyttää vaikka töissä.
+ Vaikutus alkaa tuntua nopeasti, mikä luo rentoutumisen illuusion jo ennen kuin varsinainen fyysinen vaikutus on alkanut.
- Aluksi teippi nipistelee ihoa kyseenalaisesti.

Tiger Balm White -balsami, 6,40 e

Valmistaja lupaa tuotteen auttavan paitsi lihaskipuihin ja venähdyksiin myös jännityspäänsärkyyn ja tukkoiseen oloon sekä hyönteisten pistojen aiheuttamaan kutinaan. Tuotetta hierotaan haluttuun paikkaan kolmesta neljään kertaan päivässä. Testini perusteella ainesosat vaikuttavat, mutta myös pesukone joutuu koville.

3piste

+ Aavistuksen retrohenkinen purkki huokuu tuotteen pitkää historiaa. Tätä varmasti pappakin olisi käyttänyt, ja oli sentään vetreä mies loppuun asti!
+ Helppo käyttää , ja tuntuu todella rentouttavan lihaksia toistuvasti käytettynä.
- Tuoksu on väkevä, ja se voi panna parisuhteen etenkin pienessä asunnossa koetukselle, elleivät molemmat ole altistaneet itseään sille.

Testaaja

  • Juha on kolmekymppinen työssäkäyvä perheenisä. Hänen elämänsä on kiireistä ja kuluttavaa. Vapaa- ajallaan hän juoksee.
  • Juha karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta haluaa tuoksua hyvältä ja pitää ihonsa kimmoisana.
  • Kosmetiikalta Juha odottaa tehoa ja sitä, että kemikaalit eivät ärsyttäisi hänen tytärtään.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje