Kovan vatsan vaivoista on turha kärsiä lomallakaan

  • lexoberon

Kova vatsa on ikävä ja yleinen ongelma. Etenkin loma-aikaan monet kärsivät vaivasta, johon on kuitenkin onneksi helpotusta saatavilla.

Jos uloste liikkuu suolistossa liian hitaasti, siitä poistuu nestettä. Seurauksena voi olla ulosteen kuivuminen ja kovettuminen, mikä vaikeuttaa ulostamista. Ummetus voi olla seurausta liian vähäisestä liikunnasta tai kuitujen puutteesta tai se voi johtua stressistä, joistakin sairauksista tai lääkkeistä. Myös muutokset elämäntavoissa ja arkirutiineissa saattavat aiheuttaa ummetusta, mikä on yleistä varsinkin loma-aikaan.

Ummetuksen hoidossa tärkeintä on miettiä ruokavalio ja elintavat. Lomalla vatsan kovettumista voi ehkäistä pitämällä kiinni säännöllisistä ruokailuajoista sekä normaalista ruokavaliosta, juomalla tarpeeksi nesteitä ja liikkumalla.

Jos ummetus kuitenkin tilapäisesti vaivaa matkalla, kannattaa kokeilla apteekissa myytäviä itsehoitolääkkeitä ja -valmisteita. Laxoberon® -kapselit tai -tipat sisältävät natriumpikosulfaattia, joka tuo nopean avun ummetusoireisiin 6–12 tunnin kuluessa lääkkeen ottamisesta. Laxoberon® otetaan illalla, jotta vatsa toimisi aamulla. Pienikokoiset pakkaukset on helppo kuljettaa mukana.

laxoberon_tuote

Laxosoft® -valmiste pehmentää kovan vatsan hellävaraisesti. Se on neutraalin makuinen liuos, joka sekoitetaan kylmään tai lämpimään mielijuomaan. Yksilöllinen annostelu sujuu kätevästi pakkauksen mukana tulevalla mittamukilla.
Ummetuksen pitkittyessä sen syyt tulee selvittää.

Ummetuksen määritelmä

  • Lääketieteellinen määritelmä: vatsa toimii vähemmän kuin kolme kertaa viikossa, uloste on kovaa ja kuivaa
  • Ulostukseen liittyy kipua ja lisääntynyttä ponnistelun tarvetta, joskus myös turvotusta tai ilmavaivoja
  • Vatsan normaali toiminta on yksilöllistä: jollekin on normaalia ulostaa useita kertoja päivässä, toisille riittää muutama kerta viikossa.

Elintavat suolen hyvinvoinnin edistäjänä

  • Riittävästi kuitua
  • Tarpeeksi nestettä
  • Terveellinen ruokavalio
  • Säännöllinen liikunta

Lisätietoa: www.kovavatsa.fi
LAXOBERON® tilapäiseen ummetukseen. Vaikuttava aine natriumpikosulfaatti. Yli viikon jatkuvassa käytössä, alle 12-vuotiaille ja raskauden aikana vain lääkärin ohjeen mukaan. Apteekista ilman reseptiä. Itsehoitolääke. LAXOSOFT® on CE-hyväksytty lääkinnällinen valmiste. Valmisteen pääainesosa on makrogoli, jota käytetään ummetuksen oireenmukaiseen hoitoon ja kovien ulosteiden pehmentämiseen. Valmistetta ei pidä käyttää yli 2 viikon ajan. Ei alle 2-vuotiaille. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Tutustu huolella pakkausselosteisiin. Markkinoija Sanofi Oy. SAFI.DULC12.17.04.0239. Kysy neuvoa apteekkihenkilökunnalta.

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje