Hyvästit halkeileville sormenpäille

  • sormenpaat-halkeilevat

Farmaseutti Outi Heinonen kertoo, miksi sormenpäät halkeilevat ja miten vaivaa voi hoitaa.

Sormenpään halkeamat syntyvät usein niin, että sormenpäät kuivuvat ja hilseilevät ja lopulta halkeilevat. Jos tilanne jatkuu pidempään, iho halkeamien ympärillä paksuuntuu. Tällöin halkeamat ovat jo kipeitä ja syviä. Samalla kasvaa infektioriski.

Sormenpäiden halkeilu voi johtua lievästä allergiasta. Myös työ, jossa kädet kastuvat usein, voi aiheuttaa tai pahentaa oireita.

Nopein apu halkeamiin ovat sormenpäälaastarit tai hydrokolloidilaastarit ja -levyt. Jos työssä käyttää suojakäsineitä, puuvillaisten aluskäsineiden käyttö niiden alla estää taudin pahenemista.

Haavaumien paranemista voi nopeuttaa sivelemällä iholle B5-vitamiinia sisältävää voidetta, rasvaista perusvoidetta tai apteekkikosmetiikkasarjojen vaikeasti paraneville haavoille kehittämiä erikoisvoiteita. Iho kannattaa rasvata iltaisin ja suojata kädet sen jälkeen puuvillakäsineillä.

Asiantuntijana oli farmaseutti Outi Heinonen Lempäälän Keskus Apteekista.

Päivitetty 16.1.2013

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje