Pidä huolta koirasi hampaista

  • koiran_hampaidenpesu

Koirallekin suun terveyden kannalta tärkeintä on päivittäinen harjaus. 

Jopa 80 prosenttia yli kolmevuotiaista koirista kärsii ientulehduksesta. Sen oireita ovat pahanhajuinen hengitys, verenvuoto suusta ja syömisongelmat.

Vaiva hoidetaan poistamalla hampaan pinnalle kertyvä plakki. Jos sitä ei poisteta, se työntyy lopulta myös ienrajan alle, jolloin bakteerit leviävät kudoksiin aiheuttaen hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen, parodontiitin.

– Parodontiitin jo vaurioittamaa kudosta ei enää saada ennalleen, mutta säännöllisellä hoidolla voi ehkäistä vakavampia seurauksia, joita ovat esimerkiksi hampaan menetys tai leukaluun murtuma leukaluun alkaessa kadota hammasjuuren ympäriltä, kertoo hammaseläinlääkäri Helena Kuntsi.

– Tulehdus voi myös levitä verenkiertoon ja koko elimistöön aiheuttaen ongelmia muun muassa sisäelimiin kuten sydämeen, maksaan ja munuaisiin.

Plakin poistossa tärkeää on päivittäinen harjaus. Se on hyvä ottaa tavaksi jo pennun kanssa.

– Suu on pennulla vielä hyvässä kunnossa eikä harjaus satuta sitä, mutta myös vanhempikin koira kannattaa totuttaa harjaamiseen. Aluksi harjataan vain muutaman hampaan ulkopinta, vähitellen harjaus ulotetaan kaikkien hampaiden ulkopinnoille.

Ientaskuihin jo päässyttä plakkia ei saa kotihoidolla pois. Kunnon putsaus tehdään eläinlääkärin vastaanotolla anestesiahoitona. Samalla koiran hampaiden sisäpinnat ja ientaskut puhdistetaan sekä tehdään perusteellinen tarkastus ja otetaan röntgenkuvat. Tällaisen puhdistuksen tarpeen arvioi eläinlääkäri vuosittaisen rokotuksen ja terveystarkastuksen yhteydessä.

Asiantuntija: Helena Kuntsi, ELL, Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, Diplomate AVDC, Diplomate EVDC, Anident.

Lue lisää:

Miksi koiran hengitys haisee?

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje