Koiran nivelrikko

  • koira_nivelrikko

Nivelrikko on yleinen vaiva koirilla. Usein se on seuraus kasvuhäiriöstä. Miron omistaja epäili jonkin olevan vikana, kun koiran liikkeet olivat aiempaa jäykempiä.

Miten Miron nivelrikko tuli ilmi?

— Harrastimme agilitya kolme vuotta sitten. Miron liikkeet olivat aiempaa jäykempiä. Eläinlääkärillä selvitettiin, mistä jäykkyys johtuu, omistaja Gabriella Polverino kertoo.

Röntgenkuvat paljastivat molemmissa lonkissa lievää nivelrikkoa.

Miten nivelrikkoa on hoidettu?

— Koiran nivelrikon lääkkeettömiä hoitoja ovat akupunktio ja laserhoito, joka voimistaa verenkiertoa kudoksissa ja huuhtelee tulehdusvälittäjäaineita kipualueelta, kertoo Miroa hoitanut eläinlääkäri Anne Markkola Punavuoren eläinlääkärivastaanotolta Helsingistä.
— Hoidoksi valikoitui akupunktio sekä pistoksina annettavat lääkekuurit kolmen kuukauden välein ja liikunnaksi rauhallista jaloittelua pehmeällä alustalla, Gabriella Polverino kertoo.
Kuinka kauan toipuminen kestää?
— Nivelrikkoa ei saada kokonaan parannettua. Hoitojen avulla sen etenemistä voi hidastaa, liikuntarajoitteita helpottaa ja kipua lieventää, Markkola sanoo.

Miten toimia, jos epäilee nivelvaivoja?

— Jos koira herättyään askeltaa kankeasti eikä venyttele etu- tai takapäätä, se voi olla viesti nivelrikosta. Nivelrikkoa poteva koira ei liiku mielellään ja vetäytyy omiin oloihinsa. Se saattaa silti välillä juoksennella innokkaasti, mutta voi rasituksen jälkeen huonommin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa nivelrikkoa ehkäisevä hoito alkaa, sitä paremmin kipuja voidaan lievittää, Markkola sanoo.

Lue lisää:

Lemmikin nivelrikko etenee huomaamatta

Ehkäise lemmikkisi nivelvaivat ajoissa

Tarkkaile vanhenevaa lemmikkiä

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje