Hoida kissan haava hyvin

kissasi-haavat

Onko kissasi tassussa haava tai kaulassa puremajälki? Hoida lemmikkisi haavat hyvin näillä asiantuntijan ohjeilla.

Tarkista tilanne

Isot sekä puremahaavat vaativat eläinlääkärin apua, pikkunaarmut hoituvat kotona. Likaiset haavat pitää puhdistaa ja se onnistuu yleensä vain, kun eläin on rauhoitettu.

Kutsu kaveri

Kissa ei välttämättä arvosta saamaansa apua. Haavan hoito onnistuu kaverin kanssa yhteistyössä: kissa kietaistaan napakasti pyyhkeeseen, ja toinen pitää ja toinen hoitaa potilasta.

Korjaa karvat pois

Jotta haavaa pääsisi hoitamaan, sen ympäristö on leikattava tai ajeltava karvattomaksi. Karvat lisäävät myös haavan tulehdusriskiä.

Poista pöpöt

Kehonlämpöinen, juokseva vesi huuhtelee naarmusta isoimmat pöpöt. Puhdistus viimeistellään haavanpuhdistusaineella. Kissalle sopivat samat antiseptiset puhdistusaineet kuin ihmiselle, kunhan ne eivät kirvele. Haavaa voi suihkutella desinfioivalla sumutteella useamman kerran päivässä muutaman päivän ajan.

Varusta kissa verkolla

Kissa rimpuilee eroon vahvimmistakin siteistä, jos se haluaa. Tämän vuoksi pikkunaarmuja ei kannata sitoa. Jos haava tarvitsee taitoksen, se kiinnitetään paikoilleen karvoihin tarttumattomalla siteellä. Sidos suojataan ihmisen käsivarteen tarkoitetusta sidetuubista tehdyllä verkkopaidalla, johon leikataan kissan jaloille reiät.

Käytä kauluria

Eläimet hoitavat haavereitaan itse nuolemalla. Sylki sisältää bakteereita ja niiden pääsy haavaan estetään kissan kaulaan kiinnitettävällä kaulurilla. Kissaa ei saa päästää ulos kaulurin kanssa.

Lähde: Eläinlääkäri Nina Menna, Vetcare Oy

5.9.2012

UusimmatApoteekki-lehti

Apoteekki-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Apoteekki-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity avainasiakkaaksi!

Liity avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje